Translate

11 Temmuz 2014 Cuma

MİŞORİZ ( TAVUK BÜRYAN TARİFİ )

Şu sıralar yöresel lezzetlerden gidiyoruz şimdiki tarifimiz de Balkan yöresine ait bir Arnavut yemeği. Bütün yöresel yemekler gibi mişoriz de harika bir yemek bana daha da lezzetli geliyor her halde insanin kendi memleketinin yemeği olunca farklı geliyor tadı :) Miş arnavutça et anlamına gelir oriz ise pirinç bu da parantez içi dil bilgimiz olsun :) Fırında nar gibi kızarmış tavuklar ve buharı üstünde tüten fırında demlenmiş pilavın harika buluşması... Dört dörtlük bir tarif geliyor tabi her zamanki gibi ayrıntılı ve resimli :) Etli, kuzulu, incikli de tavuklu büryan kadar güzel. Tarif kimden nereden diye sorarsanız yılların arnavut yemekleri ustası Priştineli bir ev hanımından garantili yaparken içiniz rahat olsun :)) Çok basit ve acayip lezzetli tarif gelsinnnn....




Malzemeler:
1 kilo tavuk ( Ben baget kullandım ama siz bütün tavuk da kullanabilirsiniz.)
2 su bardağı pirinç
3,5 su bardağı su
1 tatlı kaşığı salça
1 orta boy soğan
Tatlı kırmızı toz biber
tuz 
2 yemek kaşığı tereyağ (margarinde kullanabilirsiniz)
ve 3 yemek kaşığı sıvı yağ

Yapılışı:
1) Tavukların derilerini çıkarıp yıkadıktan sonra 3,5 su bardağı suyu ve tuzu ekleyip tencere de kaynatıyoruz.
2) Tavuklar kaynarken soğanı minik minik doğrayıp sıvı yağ ve tereyağ ile kavuruyoruz.
3) Pirinçleri yıkadıktan sonra ( su berraklaşıp pirincin nişastası gidene kadar yıkayın ) kavrulan soğanlara ekleyip tane tane olana kadar kavurun ve bu sırada salçayı ve kırmızı toz biberi de ekleyin.

4) Kavrulan pirinci tepsiye yayın ve üzerine kaynamış olan tavukları dizin daha sonra tavukları kaynattığımız suyu üzerine dökün 185 derecelik fırında pişirin ( 190 dereceyi geçmesin ısı )

NOT: Daha kalabalık bir aile iseniz pirinç ve su miktarını artırarak yapabilirsiniz.
Örneğin : 3 su bardağı pirinç ve 4,5 su bardağı su gibi Salça miktarını da bir çay kaşığı kadar artırabilirsiniz.
Tavuğun suyu kaynadıktan 3-4 dakika sonra ocağın altını kapatabilirsiniz çok kaynar ise suyunu çeker ve pilavınız kuru olur.


Afiyet Olsun...

1 yorum: