Siz de bamya yemeği yapmaya korkanlardansanız buyurun doğru yerdesiniz. Hemde zahmetsiz kaşık bile değdirmeden :))
Bamya biraz diğer yemeklere göre daha narindir ayıklamısıyla pişirmesiyle ' Aman salmasın kendini' dedirtmesiyle dertlidir.
Unutun tüm bildiklerinizi hem basit hem görüntüsüyle harika yani tam bize göre zahmetsiz ve şık :))
Malzemeler:
500 gram bamya
2 orta boy domates
1 çay kaşığı salça
1 orta boy soğan ( ben arpacık soğan kullandım )
Su (bamyaların üzerini geçmeyecek kadar su yeterli zaten bamyada su verdiği için yarım su bardağı kadar yeterli.)
150 gram kıyma
tuz, karabiber (isteğe göre baharat eklenebilir.)
yarım limon
zeytinyağı
Bamya Nasıl Ayıklanır ?
Yapılışına geçmeden bamya nasıl ayıklanır onu anlatayım. kendini salmaması için önemli.
Küçük bir bıçak bamyanın kubbesinin en altına hafifçe kesik atılarak elimizi hiç kaldırmadan bıçağı sabit tutup sadece bamyayı döndürerek kesilir.Bir elimizde bamya diğer elimizde bıçak aynı şekilde devam edilir.
Ayıkladığımız parça huni şapka gibi olmalı derin kesmiyoruz yoksa yapış yapış olur yemeğimiz.
Yapılışı:
1) Bamyalar ayıklanır bir kaba alınır. kap su ile doldurulur limon sıkılır bu suda bamyalar iyice yıkanır.
2) Bamyanın suyu süzülür tencerenin dibi yağlandıktan sonra bamyalar çiçek şeklinde bir sıra dizilir kalan bamyalar tekrar üstte bir sıra oluşturacak şekilde dizilir ortada kalan boşluğa soğan yada tane domates koyulabilir.( tencereye dizerken bamyaların bulunduğu kapta diplere doğru sıvı birikmiş olabilir tekrardan yıkayıp süzelim öyle dizelim.)
3) Tavada soğanlarımızı kavuralım salçamızı ekleyelim daha sonra kıymayı da ekleyelim tuz karabiberi de ekledikten sonra domatesleri rendeleyip (yada ince bir şekilde doğranabilir.) biraz daha kavuralım az miktarda sıcak su ekleyelim.
4) Dizilmiş bamyaların üzerine hazırladığımız kıymalı sosu gezdirelim zeytinyağımızı da gezdirelim.
5) Kısık ateşte bamyalar yumuşayana kadar kapağı kapalı olarak karıştırmadan pişirelim.
6) isterseniz sosun aralara girmesi için kaşıkla bamyaları aralayabiliriz.
Afiyet olsun...
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder