Translate

22 Aralık 2013 Pazar

AYÇEKİRDEKLİ EKMEK



Evde yapılan ekmekler daima daha doyurucu lezzetli ve sağlıklı olur tabi her gün evde ekmek yapmaya zamanımız olmayabiliyor en azından hafta sonu kahvaltısı için evde ekmeğimizi yapabiliriz.Aynı tarifi ekmek robotu içinde kullanabilirsiniz... Evde yapılan ekmek ayrı güzel bir de çekirdekli olunca daha da bir güzel :))


Malzemeler:
3 su bardağı ılık süt
2 küçük boy patates
2 yemek kaşığı şeker
2 tatlı kaşığı tuz
1 çay bardağı zeytinyağı
1,5 yemek kaşığı instant maya (kuru maya)
Alabildiği kadar buğday unu ( yaklaşık 8 bardak un alıyor.)
üzeri için:
süt
yarım çay bardağı kadar ay çekirdeği
yoğururken ellerimize sürmek için:
zeytinyağ


Yapılışı:
1) Patatesleri haşlayalım ve blendırdan geçirelim.
2) Patates süt maya ve yağı bir kaba alıp karıştıralım.
3) Undan birer birer bardak alarak karıştıralım. Her bir bardak unu eklediğimizde karıştıralım.Yoğurulcak kıvama gelince yoğurmaya devam edelim elimize yapışan kulak memesi kıvamında yumuşak bir hamur elde edene kadar yoğurun. (hamur ele yapıştığı için elinizdeki hamuru sıyırdıktan sonra ellerinze yağ sürüp hamuru toparlayın.)
    

4) 40 dakika boyunca üstü kapalı olarak ılık oda sıcaklığında kabarana kadar bekletin.
5) Kabaran hamuru yağladığımız tepsiye yerleştiriyoruz. ( Kabaran hamura fazla dokunmayın ve tekrar yoğurmayın olduğu gibi pişirceğiniz kaba alın. Eğer geniş bir tepside şekil vererek pişirmek isterseniz hamura şekil verip tepsiye aldıktan sonra tekrar 30 dk bekletin.)
6) Hamurun üzerine elinizle ay çekirdeklerini tutturun daha sonra üzerine fırça yardımıyla süt sürün tekrar çekirdekleri sabitleyin. Bıçağın tersiyle çizikler çizin.
    
7) 190 dercelik önceden ısıttığınız fırında pişirin.
Fırından çıktığında sert olacaktır 1 saat kadar dinlendirmeye alın. (sıcak ekmeği kesmeyin hamurlaşabilir.)
:)



Afiyet Olsun...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder