Arnavut böreğinin hamur malzemeleri farklılık göstermese de yapılış şekli farklılık gösteriyor. Tek tek açılarak yapılanı ve diğer kolay yöntemlerle açılarak yapılanı... Ben kolay yöntemini göstereceğim biraz bakındım diğer sitelerdeki tariflere gördüğüm kadarıyla kolay yöntemi yok. Yuvarlak masanızda varsa dahada kolay tabi yoksada sorun değil.
Malzemeler:
1 kg un ( biz baklavalık un kullandık )
1 çorba kaşığı tuz
Su
İç Malzemeler:
Yoğurtlu iç için:
500 gram pırasa
3 yemek kaşığı yoğurt ( dolu dolu kaşık)
tuz
Salçalı iç için:
500 gram pırasa
1 yemek kaşığı salça
tuz
Yapılışı:
1) Öncelikle unumuzu eleyelim bir kabın içerisine veya mermer tezgaha olabilir.
2) Ortasını havuz gibi açalım tuzu ekleyelim suyunu yavaş yavaş dökerken diğer elimizle karıştıralım ele yapışmayan kulak memesi kıvamına gelene kadar su eklememiz yeterli. (ne cıvık ne çok sert).
3) Hamurumuzu 4 eşit bezeye bölelim. Üzerini ince bir örtüyle örterek yarım saat dinlendirin. Buarada tereyağını eritelim.
4) Dinlenen bezelerden birini alalım ve oklava yardımıyla yada merdane olabilir tezgaha un serperek açmaya başlayalım. Tepsi boyutundan biraz büyük açmamız yeterli. 2. bezeyi de aynı şekilde açalım.
5) Açtığımız hamurun üzerini tamamen kaplayacak şekilde tereyağ sürelim. Hamurun ortasını tek elimizle
sabitleyip diğer elinizle hamuru yavaş yavaş çekelim her tarafından eşit bir şekilde çekerek açalım hamuru inceltebildiğimiz kadar çekelim açalım.
6) Açtığımız hamura tekrar yağ sürelim ve bir tarafını sola doğru katlayalım.Katladığımız kanada yağ sürelim Diğer kalanı da sağa katlayalım. Bu kanada da yağ sürelim. Altta kalanı da ortaya kadar katlayalım üzerine yağ sürelim. Üstte kalanıda kendimize doğru katlayalım ve kare elde edelim.
7) Tepsimizi yağladıktan sonra tepsiye yerleştirelim. Pırasaları ince ince doğrayalım biraz sıvıyağ ekleyip salçayla kavuralım.
Diğer harcı yapmak isterseniz yine ince ince pırasaları doğradıktan sonra yoğuralım. yoğurdu ekleyip karıştırın.
8) Hazırladığımız iç harcı tepsideki hamura yayalım ve 2. bezeye de aynı işlemleri yapalım. Harcın üzerine kapayalım parmaklarımızla hamurun kenarlarına bastıralım. üzerine yağ gezdirelim.
9) sıra geldi ikinci tepsiyeee (2. kolay yönteme )
bezelerimizden bir tanesini alıyoruz oklavayla veya merdaneyle un serperek tepsiden biraz büyük olacak şekilde açıyoruz. Ellerimizle çekiştirerek diğer yöntemden biraz daha küçük olacak şekilde açıyoruz.
Bıçak yardımıyla resimdeki gibi 7 parçaya ayıralım ortasına yağ sürelim.
Önce bir parçayı ortaya katlayalım üzerine yağ sürelim sonra karşısındaki parçayı bunun üzerine katlayalım yine yağ sürelim bütün parçalar bitene kadar aynı işlemi yapalım.(resimdeki gibi)
Bütün parçalar bitince yağladığımız tepsiye yayıp bastıralım üzerine.
Harcımızı üzerine koyalım 2. bezeye de aynı işlemleri yapalım.
Afiyet Olsun...
Ellerinize saglik yengenizde pek hamaratmis :D
YanıtlaSilTeşekkürler Elif Hanım bilir her arnavut yemeğini yengemiz :)))
YanıtlaSil