Her anne çocuğunun iştahsızlığına üzülür. Hele ki çevresinde iştahla yiyen çocuklar görürse bu üzüntü kat kat artar. Oradan buradan duyduğu iştah açıcı şuruplara yönelir. Tabi ki bu ne kadar doğru tartışılır. Tamamen doğal olan ilaç yoktur mutlaka yan etkisi vardır. İlaçlara yönelmek yerine çocuklarınızın yemeğe olan ilgisini artırın. Bunu nasıl yapacağınızın bilmiyorsanız aşağıdaki başlıklara göz atmanız faydalı olacaktır.
1) İŞTAHSIZLIK SEBEBİ
Öncelikle iştahsızlığın temelinde yatan sorunu bulmanız lazım. Eğer bir hastalıktan dolayıysa iştahsız olması normaldir. Grip, nezle, alerji vb. hastalık sebeplerinden dolayı ... Örneğin; Çocuğunuz grip olduğunda iştahsız olması normaldir. Enfeksiyon dilimizin tat alma işlevini de etkilediği için yemek yemek isteği azalacaktır. Böyle zamanlarda daha kolay sindirilen sıvı yiyecekler ve sebze çorbası gibi bol vitaminli besinlerle besleyin.
2) ZORLAMAYIN
Yemek yedirirken çoğu annenin yaptığı en büyük hata zorlamaktır. Amacımız çocuğa yemek yemeyi sevdirmek olduğu için zorlamaktan kaçının. Siz nasıl zorla yaptırılan bir işi sevmiyorsanız çocuğunuzda aynı şekilde sevmeyecektir. Bırakın çocuğunuz kendi iradesiyle yemek yesin.
3) SEVDİĞİ BESİNLERİ BİLİN
Her çocuk her yiyeceği sevecek diye bir şey yok. Kendi istediğimiz besinleri zorla yedirmek yerine onun sevdiği besinleri kendi iradesiyle yesin. Örneğin; çocuğunuzun sevmediği omega 3 deposu olan ıspanak yedirmek istiyorsunuz yemiyor diye omega 3'ten mahrum kalmayacak tabiki. Ispanak yerine omega3 deposu olan yoğurtlu semizotu salatası, ceviz yada ton balığı uskumru gibi balıklarda yedirebilirsiniz. Yada ıspanak yemeğini sevmiyorsa ıspanaklı börek , ıspanak salatası veya ıspanaklı kiş gibi farklı formlarda sunabilirsiniz.
4) YEMEK YEMEYİ EĞLENCELİ HALE GETİRİN
Çocuklar oyun oynamaya hayır diyemez o zaman yemek yemeyi de oyun haline getirebilirsek yemeye de hayır diyemez.
- Masal anlatarak yedirmek: Yemeğimiz brokoli... O zaman masalımız da şöyle: Bir brokoli canavarı varmış. Çok güçlüymüş sadece brokoli yermiş kocaman bir devmiş (pofpoflayın :) ) Çok büyük bir brokoli ormanına gitmiş ve oradaki bütün brokoli ağaçlarını koparıp yemiş böyle böyle dahada uzatın su içirirken denize koşup bütün suyu içmiş... zaten bu sözleri duyup havaya giren çocuğunuz hoplayıp zıplayacak kaslarını gösterecek sizde bu arada anlatmaya devam edip yedirmeye devam edin. Kız çocukları için farklı versiyonda anlatın Bir Prenses Ormanda gezerken sihirli brokoliye rastlamış bi ısırık almış saçları uzamış bir ısırık daha almış gözleri parlamış... bunları derken yediriyoruz.... İşte bu kadar kolay hem beraber eğleneceksiniz hemde yemeğimiz bitmiş olacak.
- Şurup içirmek çile oluyorsa: O zaman şirin baba olun haaahaaahaaaa şirinim/şirinem sana iksir getirdim diye ilaç şişesiyle gidin yanına gel de bir bak iksirime dediğinizde çocuğumuz ilacını içmeye heveslenecektir.
- Yemeklerin sunumunu değiştirin farklı formlara sokun. Ona ait tabakları olsun çocuklara özel eğlenceli tabaklar bulmak çok kolay bunlardan edinin yemek sunumlarını onlarla yapın. Hepsi onun dikkatini çekecektir.
- Yemek yaparken bırakın o da yardımcı olsun beraber yemek yapın.
Yemeklerden önce yenilen aburcuburlar yüksek kalorisi sayesinde iştahsızlık yapıyor. Bu yüzden çocuklardan aburcubur uzak tutmak gerekli . Hem içinde bulunan koruyucu maddeler olsun hem adını bilmediğimiz kimyasal maddeler onlar için tehlike arz ediyor. Bunlar yerine onlara atıştırmalık olarak yaban mersini, kuruyemişler, kurutulmuş meyveler verin çocukların gelişimi için daha sağlıklı olacaktır. Yemeklerden sonra verdiğiniz sürece iştah kapatmayacaktır.
Bir kaşık daha yemesi için ısrarcı olmayın sizin için zayıf görünse de belki de ideal kilosundadır. Gözümüze her nekadar tombik çocuklar tatlı sevimli gelse de sağlıklı olan o olmayabilir.Aileler çocuklarının ileride boy atacağı için fazlasıyla yedirebiliyorlar. Her yaş grubunun ideal boy ve kilo oranı vardır.Çocuklarınızı aylık olarak doktor muayenesinden geçirin ve ölçümlerini yaptırın. Aşağıdaki tabloya tıklayın ve inceledikten sonra çocuğunuzun zayıf veya kilolu olduğuna karar verin eğer yaşıtlarına göre normal değilse bir uzman çocuk doktoruna başvurunuz.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder