Translate

18 Haziran 2015 Perşembe

POFİDİK SADE POĞACA TARİFİ

Ramazanın birinci günü artık ilk sahurumuzu yaptık. sahurda ne yapsam derdine düşenler fazlasıyla var... bizde kahvaltılık yenir biraz daha zenginleştirmek için arada hamur işleri de iyi olur. Tabi kilolara dikkat ! :)) Poğaça pamuk gibi bir poğaça hem reçellerle hem peynirle çok güzel gidiyor. Ufak kahvaltılık ekmekler de diyebiliriz aslında. Isıttığınız zaman tekrar eski yumuşaklığına geliyor. Şekil verme derdi olmadığı için de gayet basit :)



Malzemeler:
1 paket yaş maya
yarım çay bardağı ısıtılmış ılık su
1 yemek kaşığı toz şeker
1 su bardağı süt ( ısıtılmış ılık )
1 büyük boy yumurta
1 su bardağından 1 parmak eksik sıvıyağ
1 tatlı kaşığı tuz
4-4,5 su bardağı un
Üzeri için: yumurta sarısı

Yapılışı:
1) Mayayı bir bardakta su ile eritin şekerini ekleyip kabarmasını bekleyin. (10 dk kadar)
2) Bir kaba 3 su bardağı unu ekleyip ortasını açın süt, yumurta, sıvıyağ, tuz ve kabaran mayayı ekleyin.
3) Yoğurmaya başlayın diğer bir bardak unu yoğururken hamur toparlanana kadar ekleyin.( toparlanmazsa un miktarını artırabilirsiniz.)

4) Yarım saat üzerini kapatarak hamurun mayalanmasını bekleyin.
5) Mayalanan hamurdan parçalar kopararak elinizde yuvarlayıp üst kısmı pürüzsüz toplar elde edin.
6) Pişirme kağıdına koyup üzerine çatalla çaprazlar çekin ve yumurta sarısı sürün.
7) Tekrardan 30 dk mayalanmaya bırakın.
8) 180 derecede fansız fırında pişirin.

Fırından çıkardıktan sonra üzerine ıslattığımız nemli bir bez serip bekletin. Yumuşacık olacaktır.


Not: un miktarını çok arttırmayın hamurun sertleşmesine neden olur. Eğer şekil verebilecek kıvamdaysa yeterli, kulak memesinden daha yumuşak olmalı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder