Translate

28 Mart 2015 Cumartesi

PANDİSPANYA TARİFİ ( SÜNGER KEK ) KREMALI PASTA

3 tane başlığı tek tarife sığdırmaya çalışsam da 3ünün hakkını da vereceğinden eminim. Öncelikle bu tariften sonra marketlerdeki pandispanyaların yüzüne bakmayacaksınız hatta onlar da neymiş diyeceksiniz :) İster tarifteki kremayla ister krem şantiyle ister ganajlı yada şeker hamuruyla harika bir butik pasta yapabilirsiniz. Ben 22 cmlik kek kalıbı kullandım.
Hadi bakalım şimdiden kolay gelsin :)




Malzemeler:
Pandispanya:
5 adet yumurta (büyük boy)
2,5 çay bardağı şeker
2,5 yemek kaşığı sıcak su
1 çimdik tuz
3 çay bardağı un
1 paket kabartma tozu

Krema:
50 gram margarin
25 gram tereyağ
3 tepeleme yemek kaşığı un
4 su bardağı süt
6 yemek kaşığı şeker
1 yumurta sarısı
1 çay kaşığı vanilya aroması veya normal paket vanilin 
limon kabuğu rendesi veya aroması

içi için:
vişne veya dilediğiniz bir taze meyve ( çilek, muz vs.)

Yapılışı:
1) Yumurtaların sarısını ve beyazını ayıralım ( kesinlikle yıkamayın su kaçarsa yumurtamız çırpılmaz.)
2) Sarılarına şeker ve suyu ekleyip rengi açılıp köpürene kadar 2-3 dk kadar çırpıyoruz.
3) Un ve kabartma tozunu eleyerek ekliyoruz. kıvamı katı olacağı için kaşıkla iyice karıştırmanız yeterli mikserle zorlanırsınız. ( mutlaka elemelisiniz.)
4) Mikserin ucunu temizleyip kuruladıktan sonra ( beyazlarına kesinlikle su ve sarısından gelmemeli.) beyazlarına tuzu ekleyip önce düşük daha sonra yüksek devirde 3 dk kadar aynı yöne doğru çırpıyoruz. (şanti kıvamına gelmeli.)
5) Katı kıvamdaki unlu karışıma yavaş yavaş beyazları ekleyelim tahta kaşık veya slikon spatula yardımıyla alttan üste doğru iyice yedirelim.( köpükleri söndürmeden)
6) Kek çemberine veya kelepçeli kalıbı yağladıktan sonra dökelim.
7)) Birkaç dakika önceden ısıtılmış ılık 160 derecelik fırında fansız olarak pişirelim. ( üzeri kızarıp kabarana kadar açmamalıyız kapağını.)
Pişen pandispanyayı hemen fırından alalım piştikten sonra içinde kalmamalı.ılıyan kekimizi bıçakla kenarlarından geçip ters çevirerek kalıptan çıkaralım.

8) Krema için: yağı tencerede eritin unu ekleyin 2 dakika kadar kavurun.( pürüzsüz olmalı topaklanmışsa biraz daha yağ ekleyin.)
9) Sütü ekleyip telle çırpın yumurta sarısını da çırparak ekleyin şeker ve vanilyayı ekleyin pişmeye yakın limon kabuğu rendesini ekleyebilirsiniz.
10) Keki ortadan kesip içerisine kremayı ekleyip meyvelerimizi de ekleyip üzerine pudra şekeri serpip servis yapabilirsiniz. 


Afiyet Olsun...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder